Pomaže protiv prehlade i gripa, štiti od paradentoze, podstiče rad
pankreasa, čisti krv, jača srce i otpornost prema bolestima, smanjuje nivo
šećera, holesterola i triglicerida u krvi, pomaže protiv visokog krvnog
pritiska...
Kivi (Actinidia
deliciosa, A. chinensis) je brzorastuća, do 10 metara visoka suptropska
penjačica iz porodice Actinidiaceae. Iako se u svojoj domovini Kini gaji
više od 1.000 godina, kivi je svoj pohod po svetu započeo tek u XX veku. Mada
su neki evropski botaničari opisivali ovu voćku još sredinom 19. veka, tek
početkom 20. doneta je u Evropu, SAD i na Novi Zeland. U Evropi i SAD kivi je
počeo da se uzgaja tek 70-tih godina prošlog veka.
Ime po ptici
Na Novom
Zelandu iz semenki plodova koji su kao poklon stigli iz Kine, 1906. odgajene su
prve biljke kivija. Četiri godine kasnije dale su prve plodove, što je bio
početak uzgoja kivija na Novom Zelandu, gde su ovu voćku nazvali po istoimenoj
ptici koja tamo živi i ima smeđe perije koje po boji liči na ove ukusne
plodove. Dugo je Novi Zeland bio najveći svetski proizvođač kivija, a sada je
primat preuzela Italija. Kivi je dvodoma biljka koja u vreme cvetanja, u junu,
oblikuje ili samo muške ili samo ženske cvetove. Cvetovi su bele boje, prečnika 3-4 cm,
a muški se razlikuju od ženskih po mnogobrojnim prašnicima. Do razvoja
plodova, koji su u stvari velike bobice, može doći samo ako su jedna pored
druge zasađene muške i ženske biljke. Plodovi dužine 5-8 cm dozrevaju u kasnu
jesen, a imaju sočno zeleno meso i hrapavu smeđu koru obraslu sitnim
smećkastim dlačicama. Kad se plod preseče, u sredini se vidi beli ostatak
cvetne čašice oko kojeg su zrakasto raspoređene brojne komorice. U tim
komoricama su smeštene sitne, crne i mekane, jestive semenke.
Više C vitamina od limuna
Kivi nije samo ukusno, već i hranljivo voće i odličan izvor antioksidanasa,
vlakana i bioflavonoida. Bogat je mineralima i vitaminima, posebno vitaminom C,
kojeg čak ima više nego ostali agrumi. Zbog toga nutricionisti savetuju da se
svakog jutra za doručak pojede jedan kivi, jer samo jedan veći plod snabdeva
organizam potrebnom dnevnom količinom vitamina C. Zbog velikog sadržaja ovog
vitamina, kivi štiti od bolesti, podstiče ozdravljenje i suzbija infekcije.
Posebno u zimskim mesecima, kada na tržištu nema mnogo voća bogatog
vitaminima, uvek dostupan kivi je idealan za prevenciju prehlade i suzbijanje
infekcija. Osim što jača krvne sudove, vezivno tkivo, kosti, zube i desni,
deluje kao antioksidans, štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala i
podstiče stvaranje kolagena potrebnog za obnavljanje tkiva. Osim toga,
konzumacija svežeg kivija pomaže u metabolizmu belančevina, jača i čisti krv i
postiče izlučivanje mokraće i otrovnih materija iz bubrega. Zbog toga se kivi u
tradicionalnoj kineskoj medicini i danas koristi kao lek protiv slabosti i
iscrpljenosti, jer daje snagu i jača organizam. Osim toga što je bogat
vitaminom C, sadrži i dosta vitamina K koji čisti krv, zgrušava je i zaustavlja
unutrašnja krvarenja, podstiče oblikovanje kostiju i sprečava osteoporozu.
Нема коментара:
Постави коментар