Странице

среда, 24. април 2013.

ELSW

     Već prvog dana na klinici (vežbe petkom na urologiji) moju pažnju je privukao ELSW. Vrlo zanimljivo parče tehnologije, koju funkcioniše na veoma zanimljiv način. Nastao je kao rezultat rada inženjera u "Aeronautičkoj i svemirskoj administraciji" (malo čudno zvuči kada se prevede na srpski) skraćeno NASA    . I to tako što su ispitivali talase određene frekvencije. Jedan od istraživača je stavi tabletu u čašu vode (slična šumećoj tableti, trebao je da je uzme kao lek). Dok se ona topila, uređaj se slučajno aktivirao, talasi su prošli kroz čašu ostavivši staklo netaknutim, dok se tableta rastvorila. I tako je nastao ELSW. 
      Ovo što sam upravo napisao sam čuo u bolnici raspitujući se o samoj spravi. Ali to nije dovoljno zasitilo moju znatiželju tako da sam malo istražio po inernetu.

     ELSW (Extracorporeal shock-wave lithotripsy) ili vantelesna litotropsija udarnim talasima je neinvazivna metoda za lečenje kamena u bubregu ili ureteru, koja iz spoljašnjeg izvora emituje energetske talase u komoru sa tečnošću, stvarajući udarni talas. Energetski talas se neometano prenosi kroz tečnost i kroz pacijentovo meko tkivo (koje ima približno istu gustinu kao tečnost) dok ne naiđe na naglu promenu akustične gustine od mekog tkiva ka kamenu. Fokusirajući udarne talase na određenu tačku, litotripter koncentriše energiju na mestu gde je kamen lociran. Udarni talasi izazivaju fragmentaciju kamena usled direktnog mehaničkog oštećenja i delovanjem indirektnih sila, zajedno rezultirajući urušavanje šupljina koje su stvorene delovanjem talasa negativnog pritiska.
     Nekoliko tipova litotriptera su u kliničkoj upotrebi, i razlikuju se u načinu stvaranja talasa.         
     Elektrohidraulični lithotripter radi uz pomoć paljenja visoko voltažne varnice u tečnosti. Varnica brzo isparava vodu, stvarajući sferični udarni talas (slika 1). Pozicija elektrode unutar elipsoidnog reflektora dozvoljava da talas bude fokusiran na drugu ciljanu tačku elipse.   
     Elektromagnetni lithotripter sadrži elektromagnetni kalem i blizu postavljeno metalni tanjir (ili membranu) unutar cevi koja je ispunjena vodom (slika 2). Kada se električni puls stvori u kalemu, tanka membrane reaguje obrnutom silom, stvarajući talas koji je direktno usmeren na ciljanu tačku uz pomoć akustičnog sočiva.
     Pijezoelektrični lithotripter stvara talas koristeći sferični sud koji sadrži red malih keramičkih čestica. Ove čestice se brzo šire pod uticajem visoko-voltažnog pulsa, stvarajući talas (slika 3). Sferični oblik posude omogućuju udarnim talasima da konvergiraju u centar krivine gde se nalazi kamen.




Нема коментара:

Постави коментар