Странице

четвртак, 25. април 2013.

Jetra može da živi van ljudskog tela


     Ljudska jetra je održana u životu van čovekovog tela i kasnije transplantirana pacijentu kome je bila potrebna. Naučnici sa Oxford University i King’s College Hospital su uspešno izveli ovu proceduru na dva pacijenta, koja se uspešno oporavljaju.

Problem sa dosadašnjom transplantacionom metodom je u tome što se organ oštećuje nakon uzmanja od donora i „stavi na led“ da bi se hlađenjem usporio metabolizam.

Nova tehnologiju koju su razvili naučnici sa Oksfordskog Univerziteta, može da očuva potpuno funkcionalnu jetru van ljudskog tela čak 24h. Ova tehnologija se testira kao deo kliničkog istraživanja u centru za transplantaciju jetre na King’s College bolnici.

Tim lekara je povezao doniranu ljudsku jetru na mašinu, koja je zagrejana na 37oC ili 98,6 farenhajta, što je jednako temperaturi ljudskog tela u fiziološkim uslovima. Crvena krvna zrnca (eritrociti) bogati kiseonikom prolaze kroz jetrene krvne sudove. Jetra funkcioniše u mašini normalno, kao što bi i unutar ljudskog tela, stvara žuč i vraća sopstevenu boju.

Uređaj može da pomogne svim pacijentima koji čekaju novu jetru
Sudeći po rezultatima prve dve transplantacije koje su izvedene na King’s College Hospital prošlog februara, mašina može da pomogne pacijentima koji su na listi čekanja.

Prema prekliničkim podacima, uređaj može nove donirane jetre da održi „živim“ mnogo duže. Istraživači veruju da broj dostupnih organa može da se udvostruči ako se očuvaju u toku 24h.

Jedan od izumitelja mašine profesor Constantin Coussios kaže: „Ovaj prvi klinički slučaj potvrđuje da možemo očuvati potpunu funkcionalnu jetru van tela, tako da funkcioniše u našoj mašini, onda satima kasnije, uspešno transplantirati u pacijenta.  Uređaj automatski obavlja perfuziju jetre, prvi je ove vrste: organ se ishranjuje sa krvlju koja je bogata kiseonikom na temperaturi tela, kao što bi se to dešavalo u samom telu. Naprimer možemo posmatrati sintezu žuči, što je izuzetan podvig inženjerstva. Bilo je zapanjujuće videti hladnu sivu jetru kako poprima svoju normalnu boju kada se priključi za mašinu. Još zanimljivije je bilo to što smo pre transplantiranje jetru mogli da vozamo unaokolo. Za ove dve transplantacije morali smo održati jetre funkcionalnim samo 10 časova, u drugim eksperimentima pokazali smo da možemo održati jetru „živom“ i nadgledati njeno stanje van tela u periodu od 24h.“

Čuver jetre će promeniti dosadašnje načine transplantacije
Konsultujući hirurga za transplantaciju jetre i direktora transplantacione hirurgije na King's College bolnici, profesora Nigel Heaton, objašnjava da osnova same procedure transplantacije jetre nije menjana decenijama, uprkos ostalim neverovatnim otkrićima u modernoj medicini. Ovaj uređaj, koji bi mogao da se koristi svakodnevno u praksi, u potpunosti će promeniti transplantacionu proceduru.

Uređaj će dati dodatno vreme hirurgu i još mogućnosti za pacijenta.
 Gospodin Wayel Jassem koji je izveo obe transplantacije kaže: „Uvek postoji veliki pritisak da doniranu jetru damo odgovarajućoj osobi u vrlo kratkom vremesnkom periodu. Po prvi put imamo ovaj uređaj koji nam daje dodatno vrema za ispitivanje jetre, da povećamo šanse za primaoca, kako bio bio što bolji ishod. Ova tehnologija ima potencijal da bude veoma značajna, i poveća broj dostupnih jetri za transplantaciju i samim tim spasi više života.“

Iskustvo pacijenta
Prvi pacijent koji je primio doniranu jetru koja je prethodno bila u ovom uređaju, Ian Christie star 62 godine, kaže da su mu doktori saopštili u maju 2012 da ima cirosu jetre i da mu je ostalo između 12 i 18 meseci života, ukoliko ne dobije novu jetru.

Stavljen je na listu čekanja, što znači da za jetru u njegovom slučaju mora čekati najmanje 12 do 18 meseci. Ian čekanja opisuje „užasnim“. Samo je čekao telefonski poziv ptajući se: „Da li će me ikad nazvati? Učestvujem u istraživanju jer mislim da je to ispravna stvar. Ako uređaj može pomoći ljudima kao što sam ja u budućnosti, moja je dužnost da im pomognem. Verovao sam lekarima. Tri dana posle operacije, gospodin Jassam iz King's bolnice i profesori sa Oksforda su došli u moju sobu sa osmesima na svojim licima. Izgledali su kao grupa ozbiljne gospode, pa sam znao da je dobar znak što ih vidim nasmejanim.“

Ian kaže da se nije osećao bolje u zadnjih 15 godina, iako ima bolove od reza. „Dan za danom, sve mi je bolje. Tako se osećam živim! Lako je postati bezbrižan i postati euforičan, ali stvari još uvek mogu da krenu nizbrdo, tako da pokušavam da „držim noge na tlu i osvajam ga dan za danom.“

Transplantaciona hirurgija je žrtva sopstvenog uspeha
Profesor Coussios sa Oxford University's Nuffiled departmana za hiruršku nauku, i profesor Peter Friend, direktor Oksfordskog centra za transplantaciju, su objavili istraživanje o transplantativnoj tehnologiji od 1994. godine. Profesor Friend opisuje transplantacionu hirurgiju kao žrtvu sopstvenog uspeha. Ovaj uređaj može prekinuti taj niz, dodaje on. Mnogo organa za transplantaciju koji su beskorisni, uz sadašnju tehniku postaju se mogu iskoristiti, i dozvoljavaju hirurzima da pomognu mnogo većem broju pacijenata.
     Prof Friend kaže: „Danas, transplantacija organa zavisi od hladjenja organa na temperaturi koja je na površini leda da bi se usporio metabolizam datog organa, ali ovo ne zaustavlja oštećenje organa, i ako je organ već oštećen na neki način, još je odvojen od dotoka hranljivih materija preko krvi, ishod može biti veoma loš. Organ propada. Mnogi organi su bili ne transplantirani iz ovih razloga. Ova nova tehnika nam omogućuje da vidimo da li organ funkcioniše kako treba, pre no što odlučimo da ga presadimo pacijentu. Ova tehnika obećava zadovoljavajući kvalitet organa, koji bi inače bili odbačeni. Ovo će povećati broj transplantacija, bez bojaznosti o povećanju rizika. To će napraviti razliku o tome šta se dešava sa pacijentima na listi čekanja, ne zahtevajući bilo kakvu promenu dosadašnje donatorske prakse.“

OrganOx, kompanije pod okriljem Univerziteta na Oksfordu
Kompanija je stvorena 2008. godine, iz pomoć Isis Innovation, koja je takođe deo Oksforda u cilju komercijalizacije sopstvenih istraživanja. Čuvar jetre je napravljen u ovaoj kompaniji, za klinička ispitivanja.

Dr Les Russell, izvršni direktor OrganOx, objašnjava da u Evropi i SAD godišnje obavi oko 13.000 transplantacija jetre, ali ima 30.000 pacijenata svake godine koji čekaju novu jetru. Mnogi od njih je i ne dočekaju.

Više od 2.000 jetri bude odbačeno svake godine zbog oštećanja izazvanih nedostatkom kiseonika, ili ne prežive hladjenje tokom određenih analiza koje su neophodne pre transplantacije u primaoca.

King's College bolnica izvede preko 2.000 transplantacija godišnje na deci i odraslima. To je najveći centar za transplantaciju jetre u Evropi.


    

Нема коментара:

Постави коментар