Posle otkrića pencilina 1923. i dobijanja
Nobelove nagrade 1945. proslavio se Aleksandar Fleming. Ubrzo nakon otkrivanja
penicilina stvoreni su mnogi drugi antibiotici. Neki ubijaju bakterije. Drugi
sprečavaju njeno razmnožavanje. U većini slučajeva naše telo može samo da se
izbori protiv ovih štetočina. Osim kada su one toliko brojne i otporne
(žilave), u pomoć priskaču antibiotici.
Evo par saveta kako se treba hraniti
kada ih pijemo:
Mlečni proizvodi. Mleko i mlečni proizvodi mogu loše uticati na crevnu
floru dok pijemo antibiotike. Na sajtu (MedLine Plus) sam pročitao da se mleko
ne preporučuje kad uzimamo ciprofloxacin, iako uzimanje hrane čije je sastojak
mleko ne pravi probleme. Takođe zasićene masti u hrani mogu da prouzrokuju
dijareju, što je neželjena pojava uzimanja antibiotika.
Vlaknasta hrana. Određeno povrće (koje ima mnoštvo vlakana) i
grašak mogu loše uticati na crevnu floru, prouzrokujući dijareju tokom uzimanja
antibiotika. Pšenični proizvodi sa dodatkom gvožđa ili kalcijuma mogu smanjiti
apsorpciju nekih antibiotika, posebno hinelone (ciprofloksacin, nalidiksična
kiselina i cinokacin), kao i grupa fluorohinelona (sparfloksacin i
trovafloksacin). Neki sokovi sadrže rastvorena vlakna i mogu biti obogaćeni
kalcijumom.
Kiselkasta hrana. To je najčešće voće (sok od limuna – pH 2-3;
jabuke, borovnica, trešnje, grajfrut, nektarine, breskve... – pH 3-4; banane –
pH 4-5; dinja – pH 6). Od povrća to je paradajiz, i svo povrće sa dodatkom
sirćeta. Niske pH vrednosti koje se nalaze u ovoj hrani mogu da ometaju
apsorpciju leka, kažu u članku „The Chicago Tribune.“ Međutim, ponekad ne
morate da ih izbegnete u potpunosti. Možete ih konzumirati, čak i kečap,
paradajiz, gazirana pića neko vreme pre uzimanja leka, ili dva sata kasnije.
Ako niste sigurni pitajte svog farmaceuta.
Alkohol. Na sajtu mayoclinics.com kažu da alkohol generalno ne
utiče na antibiotike. Međutim, ovi lekovi i alkohol imaju slične neželjene
efekte, tako da konzumiranjem alkoholo povećavate šansu da ih iskusite. A to
su: mučnina, vrtoglavica, mamurluk. Ali do ozbiljnih posledica može doći ako
pijete tinidazole, metronidazole i „trimethroprim-sulfamethoxazole“.
Veći deo namirnica koje jedemo ne
smeta antibioticima. Uopšteno govoreći pročitajte uputstvo svakog leka pre no
što počnete da ga pijete. Ne uzimajte lekove na svoju ruku, ili od drugih. Konsultujte
se sa lekarom ili farmaceutom.
Нема коментара:
Постави коментар