Странице

недеља, 5. јануар 2014.

Koju hranu izbegavati kada pijemo antibiotike?

     Posle otkrića pencilina 1923. i dobijanja Nobelove nagrade 1945. proslavio se Aleksandar Fleming. Ubrzo nakon otkrivanja penicilina stvoreni su mnogi drugi antibiotici. Neki ubijaju bakterije. Drugi sprečavaju njeno razmnožavanje. U većini slučajeva naše telo može samo da se izbori protiv ovih štetočina. Osim kada su one toliko brojne i otporne (žilave), u pomoć priskaču antibiotici. 

Evo par saveta kako se treba hraniti kada ih pijemo:

Mlečni proizvodi. Mleko i mlečni proizvodi mogu loše uticati na crevnu floru dok pijemo antibiotike. Na sajtu (MedLine Plus) sam pročitao da se mleko ne preporučuje kad uzimamo ciprofloxacin, iako uzimanje hrane čije je sastojak mleko ne pravi probleme. Takođe zasićene masti u hrani mogu da prouzrokuju dijareju, što je neželjena pojava uzimanja antibiotika.

Vlaknasta hrana. Određeno povrće (koje ima mnoštvo vlakana) i grašak mogu loše uticati na crevnu floru, prouzrokujući dijareju tokom uzimanja antibiotika. Pšenični proizvodi sa dodatkom gvožđa ili kalcijuma mogu smanjiti apsorpciju nekih antibiotika, posebno hinelone (ciprofloksacin, nalidiksična kiselina i cinokacin), kao i grupa fluorohinelona (sparfloksacin i trovafloksacin). Neki sokovi sadrže rastvorena vlakna i mogu biti obogaćeni kalcijumom.

Kiselkasta hrana. To je najčešće voće (sok od limuna – pH 2-3; jabuke, borovnica, trešnje, grajfrut, nektarine, breskve... – pH 3-4; banane – pH 4-5; dinja – pH 6). Od povrća to je paradajiz, i svo povrće sa dodatkom sirćeta. Niske pH vrednosti koje se nalaze u ovoj hrani mogu da ometaju apsorpciju leka, kažu u članku „The Chicago Tribune.“ Međutim, ponekad ne morate da ih izbegnete u potpunosti. Možete ih konzumirati, čak i kečap, paradajiz, gazirana pića neko vreme pre uzimanja leka, ili dva sata kasnije. Ako niste sigurni pitajte svog farmaceuta.

Alkohol. Na sajtu mayoclinics.com kažu da alkohol generalno ne utiče na antibiotike. Međutim, ovi lekovi i alkohol imaju slične neželjene efekte, tako da konzumiranjem alkoholo povećavate šansu da ih iskusite. A to su: mučnina, vrtoglavica, mamurluk. Ali do ozbiljnih posledica može doći ako pijete tinidazole, metronidazole i „trimethroprim-sulfamethoxazole“.


Veći deo namirnica koje jedemo ne smeta antibioticima. Uopšteno govoreći pročitajte uputstvo svakog leka pre no što počnete da ga pijete. Ne uzimajte lekove na svoju ruku, ili od drugih. Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.


Нема коментара:

Постави коментар