Kako bi zajedničkim naporima kreirali kontaktna sočiva koja mere nivo
glukoze u suzama, inženjeri iz Google-a udružili su se istraživačima na
Vošington Univerzitetu. Vrednosti koje sočivo zabeleži automatski se prosleđuju
na mobilne telefon korisnika. Ako projekat bude uspešan oboleli od dijabetese
neće morati više da za merenje šećera koriste svoju krv, i da se svakodnevno bockaju.
U svetu se nalazi oko 350 miliona
dijabetičara. Ako se ne leči dijabetes, može uzrokovati slepilo, kardiovaskularne
bolesti, oštećenje perifernih nerava, kao i amputacije prstiju i stopala. Ljudi
sa ovom bolešću moraju da održavaju optimalan nivo glukoze u krvi, što za
većinu njih znači da moraju meriti šećer u krvi svaki dan.
Dijabetes Tip I je najučestaliji
tip u dece i tinejdžera, i to je veoma ozbiljna bolest. Bolest nastaje kada
imuni sistem organizma uništi β ćelije pankreasa (one stvaraju insulin).
Gubitak ovih ćelija uzrokuje visoke oscilacije glukoze u krvi, a samim tim i
energije. Pogođena grupa su deca, tinejdžeri i adolescenti, kako bi
kontrolisali bolest moraju svaki dan da rade „prick“ testove već u početnoj
fazi bolesti.
Mnogi roditelji već znaju koliko je
teško ubediti svoje dete da radi nešto neprijatno i nelagodno, pa makar i za
svoje dobro. Zamislite da morate da ubeđujete tinejdžera da više puta u toku
dana bocka svoje prste, naročito ako se oseća dobro. Dok drugi uređaji za
kontrolu glukoze, kao što je insulinska pumpa nisu popularni. Pumpa se nosi sa
sobom, a ispod kože se prikači kateter i na taj način meri glukozu. Nedostaci
su česte pojave infekcije na mestu gde je kateter.
Kako objašnjava Google, kontaktna
sočiva slično funkcionišu kao elektronska ID kartica koja se koristi za ulazak
u zgrade. Za razliku od kartice, sočivo nema sopstveni izvor energije. Već
sočivo ima antenu koja hvata radio talas mobilnog koji obezbeđuje dovoljno
enrgije da izmeri glukozu.
Tehnologija Google-a koja se
koristi za glukozna kontaknta sočiva je mnogo više od obične elektronike –
sastoji se od enzima i elektroda ugrađenih u regularne materijale od kojih se
prave sočiva.
Uspeh novog glukometra nije
zagarantovan. Pokušaji da se glukoza meri bez uzimanja krvi potiču još iz
sedamdesetih godina, mnogi od njih su propali ili nisu bili komercijalizovani.
Teško je meriti glikozu ne-invazivnom metodom zato što molekuli glukoze brzo
rastvore u druge molekule u telu, a trenutna tehnologija nam ne dozvoljava da
identifikujemo te manje molekule.
Još jedan pokušaj za ne-invazivnu
metodu beše GlucoWatch, uređaj koji se nosi oko zgloba ručija i meri glukozu
kroz kožu. Ali postoje određeni problemi, kao što su lažno pozitivni rezultati
i elektrode koje su merile glukozu izazivele su neudobnost i bol. Sad nije više
u upotrebi.
Postoji još jedan izazov u razvijanju
ovih sočiva. Oduvek se znalo da suze sadrže glukozu, ali ne u nivou koji se
nalazi u krvi. Nivo može da varira ako je oko iritriano ili inficirano.
Materijali od kojih se prave sočiva možda mogu da reše ovaj problem.
Postavljanjem visokosenzitivnih senzora u kontaktna sočiva, moguće je tačno
izmeriti nivo šećera u suzama. Tokom vremena rezultati iz suza se upoređuje sa
nivoom glukoze u krvi, i tako se dobija način preciznog merenja glukoze u
suzama.
Jedan od osnivača ovog projekta
Babak Parviz kaže, da rade na tome da u sočiva ugrade minijaturni LED ekran
koji će upozoravati ako nivo glukoze previše visok ili nizak. Informacije o
nivou glukoze se očitavaju na mobilnom telefonu korisnika, a takođe mogu biti
prosleđena roditeljima i staraocima.
Dok istraživači ne otkriju način da
zamene β ćelije pankreasa, kontaktna sočiva koja mere glukozu zvuče kao
obećavajuća ideja.
Нема коментара:
Постави коментар