Странице

уторак, 1. април 2014.

Zamena krova lobanje 3D-odštampanim implantom


U jednoj Holandskoj bolnici uspešno je izveden zahvat zamene čovečije lobanje sa odštampanom 3D verzijom. Radi se o pacijentu ženskog pola, starosti 22 godine koja ima težak poremećaj koji prouzrokuje nenormalno debljanje kostiju lobanje, sa normalnih 1,5 cm na 5cm. Ovakvo stanje uzrokuje loš vid, teške glavobolje i nemogućnost korišćenja mimičnih mišića (lice joj je bezizrazno). Vremenom ovakvo stanje bi dovelo do smrti.



Operaciju je predvodio dr Bon Verweij sa University Medical Centre Utrecht, i trajala je 23 sata. 3D tehnika se ranije koristila da zameni fragmente lobanje, ali nikada u ovoj meri – skoro ceo krov lobanje je transplantiran.

„Ranije su implante od cementa pravili ručno sami hirurzi tokom operacije, što je bilo daleko od idealnog“, kaže dr Verweij. On dodaje „Koristeći 3D štampu precizno smo napravili odgovarajući model. Ovaj način nema samo kozmetičke prednosti, već se funkcija mozga pacijenta brže vraća u normalu u odnosu na staru metodu.“

Bolnica je čekala tri meseca da objavi uspeh operacije, prethodile su raznorazne kontrole i čekanje do potpunog oporavka.
 
„Ženi se vid vratio u normalu. Nastavila je da radi, i skoro je ne moguće primetiti da je imala operaciju,“ kaže Verweij.
  
Ovo je iznvanredna primena 3D štampe u medicini, ali ovo je za sada samo jedan primer kako tehnologija može da bude jeftina i efikasna (brza).





Нема коментара:

Постави коментар