Странице

субота, 9. новембар 2013.

Uskoro ce biti uvedena obavezna vakcinacija protiv pneumokoka

Borbu protiv zaraznih bolesti Srbija će pojačati vraćanjem sanitarnih inspektora na sve granične prelaze i uvođenjem još jedne obavezne vakcine - protiv pneumokoknih infekcija, uz 10 postojećih. Ta infekcija je bakterijska i zahvata disajne organe, a može ući i u krv.


Tako je bar predviđeno predlogom novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Važeći zakon usvojen je 2004. godine, a sada, kao zemlja na putu ka EU, moramo da prihvatimo standarde i u zaštiti od zaraznih bolesti. 

"Interes EU je da zarazne bolesti budu pod kontrolom, ali mi u ovoj oblasti nismo loši, kontrolišemo ih bolje bar od polovine članica EU. Ali moramo u regulativu o zaraznim bolestima da dodamo delove iz evropskih, a prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije i međunarodnih propisa, pre svega vezano za karantine i vanredne situacije, kaže profesor dr Branislav Tiodorović, predsednik radne grupe za izradu zakona.
 

Profesor Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti i predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, kaže da je na predlog zakona dosad stiglo 800 primedaba, a čekaju se i sugestije iz Evropskog centra za kontrolu infektivnih bolesti, koje bi trebalo da stignu u narednih mesec dana.


Vakcina protiv bakterije streptococcus pneumoniae obavezna je za svu decu u skoro svim državama Evrope, osim u Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini. Pneumokoke nastanjuju sluzokožu gornjih disajnih puteva, gde pripadaju normalnoj bakterijskoj flori. Usled drugih infekcija, npr. gripa ili slabosti odbrambenog sistema, može doći do njihovog preteratnog razmnožavanja i širenja, tako da nastaje infekcija. Prenosi se sa čoveka na čoveka kapljičnim putem.


   Iako deo normalne flore, u određenim uslovima mogu izazvati različita oboljenja, pneumokoke mogu izazvati pneumonije (zapaljenje pluća) – najčešće lobarnu pneumoniju, a ređe bronhopneumoniju, zapaljenje srednjeg uha, sinuzitis, meningitis, sepsu. Pogotovu težak tok imaju infekcije novorođenčadi. Peumokoknim pneumonijama često prethodi septikemija, a kasnije se često javljaju komplikacije kao što su perikarditis, endokarditis, meningitis, artritis.

"Ništa nećemo lomiti preko kolena, najvažnije je da napravimo dobar zakon, a detalji će biti razrađeni u 12 pravilnika - o imunizaciji, o broju i vrsti vakcina, karantinima", rekao je Delić. 

U Srbiji je regulisana zaštita od 70 infektivnih bolesti, a za predlog novog zakona preuzeli smo evropski spisak sa 52 bolesti i dodali neka infektivna oboljenja koja je važno pratiti na ovom podneblju, kao infektivne dijareje ili hemoragijske groznice poput mišje. 

"Dogovoreno je uvođenje pneumokokne vakcine kao obavezne Po oceni SZO i Evropskog centra, bili smo lider u regionu u zaštiti od zaraznih bolesti i sramota je što su sve okolne zemlje ovu vakcinu uvrstile pre nas", objašnjava Tiodorović. 

Kakve će biti konsekvence za one koji odbijaju da prime neku od obaveznih vakcina tek treba da se definiše kroz stručnu raspravu. U SAD, recimo, kaže Tiodorović, nema nikakve dileme: ko hoće u obdanište, na koledž, u zdravstvenu službu, mora da primi obavezne vakcine, kojih je tamo 15. 

Izvor: B92


Нема коментара:

Постави коментар