Странице

недеља, 29. децембар 2013.

Barijatrijskom hirurgijom protiv dijabetesa

   Barijatrijska hirurgija kontroliše dijabetes
     Pankreas (hušterača-pancreas) stvara dovoljnu količinu insulina koji održava normalan nivo glukoze u organizmu. Glukozu koriste ćelije za energiju, ali kada je delikatan balans glukoze narušen, najčešće gojaznošću, razvija se dijabetes tip 2.

     U SAD, broj dijabetičara je utrostručen u prethodnih 30 godina, i sada iznosi preko 20 miliona, kaže CDC (Centar for Disease Control an Prevention), i preko 90% dijabetičara ima dijabetes tip 2. Sa povećanjem telesne težine pacijenta raste i rizik i ozbiljnost ove bolesti. Oko 40% dijabetičara tip 2, potrebane su dnevne injekcije insulina kako bi održali normalan nivo glukoze. 70% odrasilih u SAD su preteški ili gojazni, kao i trećina dece i tinejdžera. Samo fizička aktivnost i odgovarajuća ishrana nisu efikasni u borbi protiv teške gojaznosti ili dijbetesa tip 2. Kada pacijent jednom postane debeo, ponovan gubitak kilograma (i održavanje normalne težine) se skoro nikad nedogode. Dok su lekovi koje koristimo za dijabetes navodno dobri, oko polovine ljudi koji ih uzimaju ne mogu da kontrolišu svoju bolest. Što dovodi do srčanog udara, slepila, moždanog udara i otkazivanja bubrega. Kako bi kontrolisali gojaznost u pomoć priskače hirurgija. Takozvana barijatrijska hirurgija smanjuje želudac (kao mala kesa), modifikuje digestivnu cev tako da hrana dolazi do malog creva kasnije nego obično. Tokom godina doktori izvodeći operacije za gubitak telesne mase, otkrili su da hirurškim tretmanom mogu da izleče dijabetes tip 2.

     Kako bi istražili ovu hipotezu, 150 pacijenata sa dijabetesom tip 2 i gojaznošću su uključeni u studiju 2007. godine. 50 pacijenata je imalo želudačnu „bypass“ operaciju. Ona smanjuje želudac do veličine loptice za golf; sledećih 50 pacijenata je imalo „sleeve“ operaciju želuca, koja smanjuje želudac veličine fodblaske lopte do oblika banane; i poslednjih 50 koji su lečeni odgovarajućom ishranom uz uzimanje lekova. Ispitanici kojima su urađene barijatrijske intervencije su manje unosili hranu i gubili na težini. Oni su izgubili pet puta više, u odnosu na pacijente koji su uzimali lekove za sniženje nivao šećera.

     Studija objavljena u „New England Journal of Medicine“ u 2012. je zapanjujuća u svetu medicine. U studiji su uporedili rezultate pacijenata koji su lečeni lekovima i odgovarjućom ishranom; i oni kojima su urađene barijatrijske intervencije. Pacijenti ove druge grupe kao da su bili izlečeni od dijabetesa, ili su smanjili potrošnju lekova. Gubitak težine pacijentima je snizio i krvni pritisak i holesterol. Većina pacijenata koji su koristili gomilu lekova su prestali da koriste lekove ili da uzimaju samo nekoliko u toku dana. Što dovodi do zaključka da je skoro otkriven lek protiv dijabetesa tip 2. Ali treba još uraditi neke studije. Većina lekara internista smatra da barijatrijsku hirugiju treba koristi u mnogo ranije stadijum kod lečenja dijabeta u gojaznih, a ne čuvati je kao poslednju kartu.  


Нема коментара:

Постави коментар