Странице

понедељак, 30. децембар 2013.

Zašto zeleno i plavo u bolnicama???

Mora da ste videli lekare u zelenim ili plavim uniformama (keceljama), ako ne u bolnicama onda sigurno u popularnim TV serijama kao što su House M.D, Grey’s Anatomy i sl. koji su u plavom ili zelenom. Jeste li se ikada zapitali zašto? Zašto se lekari u bolnici tako oblače?

     Zelena se dobro uklapa uz medicinski pribor i ne privlači pažnju. Zelena je prijatna za oči, i krvarenja koja nastaju prilikom intervencija (prskanje krvi) čini manje upadljivim.  Čak je u spektru boja zelena neutralna. Ranije u bolnicama se koristila bela boja, jer je efekat u kombinaciji sa svetlom davao osoblju (hirurzima na primer) dodatnu preciznost i oštrinu tokom intervencija. Pedesetih i šezdesetih bela boja se izbacuje iz upotrebe, a koriste se razne nijanse zelene i svetlo-plave boje.

     Dizajneri, psiholozi, majstori feng shui-a, dizajneri enterijera svi oni se slažu da boje plava i zelena daju osećaj smirenosti, balansa i opuštanja. Oni koriste nijanse, naročito nijansu žalfije u bolnicama, centrima za istraživanja, delujući na mozak tako što smanjuje jake emocije. Ali još nisu sigurni kako zapravo ove boje deluju na hemiju mozga pa se očekuju dodatna istraživanja.

     Hromoterapija nas vraća u drevnu Kinu i Egipat, gde je praksa bila da različitom bojom leče različite bolesti. Nedavne studije su pokazale da ako smestimo osobu u sobu okrečenu u zeleno njeni otkucaji srca se smanjuju (srce radi sporije), krvni pritisak pada i mišići se opuštaju. Nasuprot njima deluju tople boje, crvena ili narandžasta.


     Iz svega navedenog možemo doći do zaključka da zelena i plava deluju povoljno na bolesnike.


Нема коментара:

Постави коментар