Странице

недеља, 22. децембар 2013.

Francuz kome je prvom u svetu ugrađeno najsavremenije veštačko srce kompanije Carmat



  „Bioničko“ srce (trenutno najsavremenije veštačko srce na svetu) kompanije Carmat implantirano je u čoveka. Zahvat je izveden 18. decembra u Francuskoj Georges Pompidou European Hospital, pacijent se za sada dobro oseća. On je trenutno smešten u jedinici intenzivne nege, i razgovara sa porodicom. Kako kažu u bolnici operacija je protekla „glatko“, a srce omogućava očekivanu cirkulaciju. Ovo je prvo uspešno usađivanje veštačkog srca ove kompanije. Iz Carmat-a najavljuju još ispitivanja za budućnost.

     Novo veštačko srce, koje u sebi sadrži i deo goveđeg tkiva, prvobitno je odobreno u Saudiskoj Arabiji, Sloveniji, Poljskoj i Belgiji nešto ranije ove godine. Ali ovakvi zahvati nisu izvođeni u Francuskoj, odakle firma potiče. Predlog za tako nešto odbor je dobio u septembru. Ministarka zdravlja Marisol Touraine nije želela da troši vreme, pa je odobrila predlog. „Ove vesti su velik ponos Francuskoj“, izjavila je BMF lokalnoj televiziji. „Ovo pokazuje da smo pioniri u zdravstvu, da uvodimo inovacije koje daju ljudima veliku nadu.“ Izvršni direktor Carmat-a Marcelo Conviti oprezno dodaje: „Ushićeni smo prvim implantom, ali još je rano iznositi bilo kakve zaključke na osnovu samo jednog implanta, pacijent je još u ranoj postoperativnoj fazi.“

     Veštačko srce je teže od ljudskog tri puta, može da kuca do pet godina i namenjeno je pacijentima koji pate od završne faze otkazivanja srčanog mišića (end-stage heart failure). Carmat ima još pacijenata koji čekaju na početak testiranja (ispitivanja). Kako prenosi Rojters (Reuters) procedura se smatra uspešnom za pacijente koji prežive sa implantatom više od mesec dana. Veštačko srce može biti od pomoći 100.000 pacijenata širom SAD i Evrope, tvrdi Carmat. Pod pretpostavkom da ispitivanja prođu dobro, cena nastavlja da bude glavna prepreka pacijentima. Carmat veštačko srce košta oko 195.000 američkih dolara.

Carmat Company, zvanicna stranica: http://www.carmatsa.com

Нема коментара:

Постави коментар